Bij Florespraktijk kunnen we gebruik maken van een breed behandelaanbod. Hieronder geven we een overzicht van de verschillende behandelvormen en leggen we uit wat het inhoudt.
- Cognitieve gedragstherapie
- EMDR
- ACT
- Mindulness
- Mediatietherapie/ Ouderbegeleiding
- Gezinstherapie
- E-health, Blended therapie: een combinatie van online en face-to-face hulpverlening
Cognitieve gedragstherapie
In de cognitieve gedragstherapie staat de invloed die het denken uitoefent op het gevoelsleven centraal.
Wie belangrijke zaken steeds vanuit een negatief standpunt beziet, heeft meer kans om somber, geïrriteerd of angstig te worden. In de cognitieve gedragstherapie leert de cliënt te onderzoeken of die negatieve manier van denken wel terecht is en deze te doorbreken. Vaak ontdekt de cliënt dat zijn negatieve gedachten niet altijd kloppen., Waar dat relevant is zoeken we naar meer positieve standpunten en gedachten. We maken daarbij gebruik van oefeningen en thuisopdrachten.
EMDR
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een effectief bewezen kortdurende behandelmethode, of vorm van psychotherapie, om nare ervaringen te verwerken. Nadat EMDR 1989 door Francine Shapiro werd ontdekt, werd het in eerste instantie gebruikt om grote, eenmalige traumatische gebeurtenissen te verwerken. Denk maar aan een verkeers ongeluk, seksueel misbruik, een nare ingreep bij de tandarts of dokter. Tegenwoordig is er steeds meer bewijs dat het ook bij andere klachten effectief kan zijn. Bijvoorbeeld bij meervoudige trauma’s, angstklachten bij chronische pijn. Ook wanneer iemand last heeft van een negatief zelfbeeld kan EMDR als deel van een totaalbehandeling worden toegepast.
Ouderbegeleiding
Ouderbegeleiding bieden we in combinatie met een individuele therapie voor uw kind. Bij ouderbegeleiding bespreken we de problemen die u hebt in de opvoeding van uw kind. Als duidelijk is wat er met uw kind aan de hand is, wordt samen met u gezocht naar een passende manier van omgaan met dit kind en met zijn/haar specifieke eigenschappen en/of bijzonderheden. Ook wordt er stil gestaan bij uw reactie als ouder op uw kind en andersom.
De begeleiding is erop gericht om zó om te gaan met het kind, dat emotionele of gedragsproblemen verminderen en de situatie thuis (en op school) prettiger wordt. Algemene opvoedingsprincipes werken vaak niet voldoende.
Ouderbegeleiding is maatwerk waarin gezocht wordt naar een aanpak die bij de ouders en bij het kind past. Soms krijgt u opdrachten mee om thuis te doen. Bijvoorbeeld om iets te onderzoeken of om iets te veranderen.
In de ouderbegeleiding staat uw rol als ouder centraal. Dit betekent dat relatieproblemen of persoonlijke problemen slechts aan de orde komen als deze samenhangen met de problemen van het kind.
Bij mediatietherapie werken we enkel met ouders, via de ouders wordt het gedrag van het kind verandert. Uw kind komt soms wel mee naar de afspraken.
Gezinstherapie
In gezinstherapie wordt in gesprekken met alle gezinsleden of met ouders en het aangemelde kind stil gestaan bij de manier waarop gezinsleden samen denken over of hoe zij omgaan met de problemen binnen het gezin.
Door hier als gezin over na te denken en door middel van kleine stappen proberen hierin verandering aan te brengen kunnen ouders, broers of zussen vaak helpen bij het verminderen (of oplossen) van de problemen.
Gezinstherapie kan bijvoorbeeld gericht zijn op onderlinge communicatie, maar ook gaan over de taakverdeling binnen het gezin, het omgaan met probleemgedrag, het stimuleren van zelfstandigheid en het overwinnen van angsten.