Eerste afspraak – de intake
De eerste afspraak is de zogenaamde intake. Voorafgaande aan dit gesprek ontvangt u van ons het aanmeldformulier die u dient in te vullen en mee te nemen naar het intakegesprek. Tijdens de intake maakt u kennis met een van ons, waarin we samen uw klacht / probleem verkennen en al uw vragen zoveel mogelijk beantwoorden. We staan stil bij ontstaan en verloop van de klachten en of er eerdere hulpverlening is geweest. In sommige gevallen doen we met 2 behandelaren het intakegesprek. Aan het eind van het gesprek maken wij een inschatting voor het vervolg en zullen wij dat met u bespreken.
Diagnostiek;
bij complexere problematie is het belangrijk om eerst nadere diagnostiek in te zetten. Dat betekent dat we middels gesprekken en/of vragenlijsten/testen nader in kaart brengen wat er aan de hand is, wat u nodig heeft en wat wij kunnen bieden.
Behandelplan; als wij een duidelijk beeld hebben van de problematiek dan doen bespreken we met u het behandelplan. Hierin leggen wij uit welke mogelijkheden er zijn en op welke manier we te werk kunnen gaan. We vinden het belangrijk dat we alle mogelijkheden met u bespreken, waarin wij uiteraard een voorstel zullen doen. Uiteindelijk is het aan u om te kiezen wat het beste bij u past; u bent de baas over uw eigen behandeling.
Behandeling; Al er overeenstemming is over het behandelplan kan de behandeling starten. Er zal met u besproken worden in welke frequentie de behandelingen zullen plaatsvinden en er zal afgesproken worden wanneer er een tussenevaluatie plaatsvindt. Als alle duidelijk is en de eerste afspraken gepland staan kan de behandeling beginnen.
Diagnostiek
Individueel onderzoek:
Om uw kind goed in kaart te kunnen brengen zullen er één of meer individuele afspraken met uw kind plaatsvinden. Zo leren we uw kind beter kennen en brengen we de problemen en sterke kanten van uw kind in kaart. Afhankelijk van de leeftijd zal dit een spel- of gespreksvorm zijn.
Ontwikkelingsanamnese:
In een gesprek met de ouders wordt de ontwikkeling van het kind doorgenomen. Dit geeft belangrijke informatie over mogelijkheden en kwetsbaarheden van uw kind.
Gezinsdiagnostiek:
Soms wordt een gesprek met het hele gezin gemaakt om de onderlinge relaties te leren kennen, te bespreken welke problemen in het gezin spelen, hoe er mee omgegaan wordt en hoe alle gezinsleden hier over denken en wat het met hen doet.
Psychodiagnostiek:
Psychodiagnostisch onderzoek kan plaatsvinden als er vragen zijn over het intelligentieniveau van uw kind. Ook kan het nodig zijn om middels vragenlijsten meer zicht te krijgen op het sociaal-emotionele functioneren van kind of jongere.