Wat is het verschil tussen gecontracteerde zorg en niet-gecontracteerde zorg?
Gecontracteerde zorg: de behandelaar heeft wel een contract afgesloten met de zorgverzekeraar van de cliënt. De cliënt heeft geen kosten aan de behandeling, behalve de verrekening met het eigen risico (voor 2018 is dit 385 euro per jaar) door de zorgverzekeraar. De behandelaar declareert direct bij de zorgverzekeraar.
Niet-gecontracteerde zorg: de behandelaar heeft geen contract afgesloten met de zorgverzekeraar van de cliënt. De cliënt declareert zelf de factuur bij de zorgverzekeraar, tenzij daarover andere afspraken zijn gemaakt tussen behandelaar en cliënt. De hoogte van de vergoeding van de factuur bij niet-geonctracteerde zorg is niet bij alle zorgverzekeraars 100%.
Waarom heeft Florespraktijk niet met álle zorgverzekeraars contracten?
Wanneer wij een contract aangaan met de zorgverzekeraar worden we gedwongen onze praktijkvoering te voegen naar de eisen van de zorgverzekeraar. Wij ervaren deze eisen niet altijd als een stimulans voor de kwaliteit van de zorg. Sommige zorgverzkeraars stellen een laag omzetplafond vast, waardoor wij alleen kortdurende behandelingen kunnen uitvoeren, ongeacht de benodigde zorg.
Het gedeeltelijk werken zonder contract maakt het mogelijk om goede zorg te blijven bieden aan cliënten ongeacht het omzetplafond van hun zorgverzekeraar en om samen met cliënten te blijven bepalen hoe lang een behandeling duurt. De aandacht kan gericht blijven op de hetgeen de cliënt nodig heeft en niet op de gestelde voorwaarden door de zorgverzekeraar.
Op de website contractvrijepsycholoog kunt u meer lezen over de afwegingen van psychiaters en psychologen om niet-gecontracteerd te werken.
Kan ik overstappen naar een polis die de factuur 100% vergoedt?
Ja, dat kan in december van elke kalenderjaar.
• Zorgverzekeraars hebben een aanname-plicht voor aanmelding voor een restitutie-polis .
• U kunt aan het eind van elk kalenderjaar ervoor kiezen om over te stappen naar een restitutie-polis die uw behandeling geheel vergoed. Echter als u al gestart bent bij Florespraktijk wordt de factuur ingediend bij de zorgverzekeraar waar u zat bij aanvang van behandeling.
Welk percentage vergoedt mijn basisverzekering (polis) bij een niet-gecontracteerde zorgverlener binnen de GGZ?
De zorgverzekeraar biedt een natura-polis, een restitutie-polis, of een gecombineerde polis.
Bij niet-gecontracteerde zorg hangt de hoogte van de vergoeding samen met het type polis. Checkt u dit zelf bij uw zorgverzekeraar.
Waar vind ik meer informatie over de vergoedingen van mijn zorgverzekeraar?
U kunt bij uw zorgverzekeraar navragen welk percentage van niet-gecontracteerde zorg wordt vergoed. Onderzoek van de consumentenbond leert echter dat zorgverzekeraars aan de telefoon soms onjuiste informatie leveren over hun vergoedingen. Ook blijken de websites van zorgverzekeraars m.b.t. vergoedingen niet altijd erg inzichtelijk. Het beste kunt u uw zorgverzekeraar vragen om schriftelijk de volgende vraag te beantwoorden:
• Welk percentage wordt uitgekeerd, én
• op basis van welk soort tarief (wettelijk tarief, gemiddeld gecontracteerd tarief, eigen tarief) én
• bij een niet-gecontracteerde zorgverlener én
• bij Basis GGZ of Specialistische GGZ?
Wat kost behandeling binnen de GGZ?
Behandelingen worden gefactureerd volgens de wettelijke tarieven van de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA). Tarieven kunt u vinden op de website van NZA.