Wat is een depressie?
Iedereen voelt zich wel eens down, zonder energie, of in de put. Dat zijn normale gevoelens, die passen bij tegenvallers of problemen van het leven. Vaak duren die gevoelens die enkele uren of enkele dagen. Als u hier langere tijd last van heeft en u zich niet meer over de somberheid heen kan zetten kan het zo zijn dat we spreken van een depressie. Dat nare gevoel komt dan samen met slechter eten, slechter slapen, slechter concentreren, traag bewegen, prikkelbaarheid, gedachten aan de dood en andere symptomen. Depressies hebben niet een duidelijke oorzaak maar ontstaan vaak uit een combinatie van biologische (bijv erfelijkheid), psychische (bijv karakterkenmerken) en sociale factoren (bijv nare gebeurtenissen of afwezigheid steun). Niet alle depressies zijn hetzelfde, er is veel variatie van mild tot zwaar en verschil in duur of oorzaak.
Hoe vaak komt het voor? En bij wie?
Depressie komt bij veel mensen voor. Tien procent van de mannen en twintig procent van de vrouwen zullen in hun leven een depressie krijgen.
Een depressie kan op alle leeftijden vóórkomen. Zowel oudere als jonge mensen kunnen er last van hebben. Bij kinderen en jongeren kan een depressie zich uiten als gedrags- en leerproblemen.
In sommige families komen depressies vaker voor. In die families bestaat er een grotere kwetsbaarheid voor depressies.
Depressies zijn er in allerlei typen. Afhankelijk van het aantal symptomen en de mate waarin ze het leven verstoren, spreken we van een lichte, matige of ernstige depressie.
Bij een lichte depressie heeft u naar verhouding weinig klachten en kunt u doorgaan met de meeste dagelijkse activiteiten. Een ernstige depressive daarentegen gaat met zeer veel klachten gepaard; wie daaraan lijdt, kan zich niet meer staande houden in het dagelijks leven. Soms zijn mensen met een depressie ‘in de war’. Een depressie kan eenmalig zijn, maar de meeste mensen die deze ziekte hebben gehad, lopen de kans er later in hun leven nog een keer of zelfs vaker mee te maken te krijgen. Ook erfelijkheid kan een rol spelen,
Florespraktijk is er voor de hulp aan mensen die lijden aan een lichte of matige depressie. In overleg met de huisarts wordt gekeken naar de inzet psychotherapie en eventueel ook medicatie. Het kan een behandeling in de eerste- dan wel tweede lijn betreffen. Het kan ook zijn dat we een betrokken psychiater consulteren bij het uitzetten van het beleid.
Meestal wordt gebruik gemaakt van cognitieve gedragstherapie, waarbij enerzijds aandacht is voor het gedrag en anderzijds voor de gedachtegang van de cliënt.
Tijdens de therapie bekijkt de therapeut samen met u welke activiteiten u nog wel onderneemt. Daarna stelt u samen een actieplan op, waarbij het aantal activiteiten stapsgewijs wordt opgevoerd. Uw gedachten leert u samen met de therapeut onderzoeken en zo nodig ook zo om te vormen. Depressieve mensen vinden zichzelf vaak minderwaardig, zien de toekomst uitermate negatief in en ervaren de wereld als bedreigend. Die opvattingen zijn echter meest- al niet terecht. Door middel van cognitieve therapie leert de therapeut u zulke verkeerde denkpatronen op te sporen en te beïnvloeden.
http://www.psychischegezondheid.nl/depressiecentrum
http://www.depressie.org