Bij Florespraktijk kunnen we gebruik maken van een breed behandelaanbod. Hieronder geven we een overzicht van de verschillende behandelvormen en leggen we uit wat het inhoudt.
- Cognitieve gedragstherapie
- Gedragstherapie
- EMDR
- Interpersoonlijke therapie
- E-health, Blended therapie: een combinatie van online en face-to-face hulpverlening
- Oplossingsgerichte therapie
Cognitieve gedragstherapie
In de cognitieve gedragstherapie staat de invloed die het denken uitoefent op het gevoelsleven centraal.
Wie belangrijke zaken steeds vanuit een negatief standpunt beziet, heeft meer kans om somber, geïrriteerd of angstig te worden. In de cognitieve gedragstherapie leert de cliënt te onderzoeken of die negatieve manier van denken wel terecht is en deze te doorbreken. Vaak ontdekt de cliënt dat zijn negatieve gedachten niet altijd kloppen. Waar dat relevant is zoeken we naar meer positieve standpunten en gedachten. We maken daarbij gebruik van oefeningen en thuisopdrachten.
Gedragstherapie
Gedragstherapie is een vorm van psychotherapie waarin we veel waarde hechten aan het gedrag van cliënten en het aanleren van een ander gedragspatroon.
Hoe je doet of hoe je jezelf voordoet is immers van grote invloed op hoe je je voelt. Wie uit angst bepaalde zaken steeds uit de weg gaat, versterkt zijn angst in plaats van deze te verminderen. Wie zijn mening niet naar voren kan of durft brengen wordt eerder onzeker of juist geïrriteerd. Wie niet heeft geleerd zich te beheersen, wordt gemakkelijk het slachtoffer van zijn eigen impulsiviteit.
Binnen de gedragstherapie brengen we het problematische gedrag van de cliënt in kaart. Met behulp van oefeningen en thuisopdrachten leren we de cliënt om in bepaalde situaties en omstandigheden met passender gedragspatronen te reageren.
EMDR
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een effectief bewezen kortdurende behandelmethode, of vorm van psychotherapie, om nare ervaringen te verwerken. Nadat EMDR 1989 door Francine Shapiro werd ontdekt, werd het in eerste instantie gebruikt om grote, eenmalige traumatische gebeurtenissen te verwerken. Denk maar aan een verkeers ongeluk, seksueel misbruik, een nare ingreep bij de tandarts of dokter. Tegenwoordig is er steeds meer bewijs dat het ook bij andere klachten effectief kan zijn. Bijvoorbeeld bij meervoudige trauma’s, angstklachten bij chronische pijn. Ook wanneer iemand last heeft van een negatief zelfbeeld kan EMDR als deel van een totaalbehandeling worden toegepast.
Oplossingsgerichte psychotherapie
Bij deze therapie gaan we ervan uit dat het niet nodig is om te focussen op het probleem, maar richten we ons juist op uitzonderingen en aanwezige verbetering. Geen enkel probleem doet zich immers altijd voor.
De cliënt zelf is expert over zijn/haar eigen leven en beschikt over talenten en krachten die kunnen bijdragen om samen met de hulpverlener passende oplossingen te bedenken en uit te voeren.
Het vinden van uitzonderingen is binnen de oplossingsgerichte therapie heel belangrijk. Het gaat om momenten waarop de cliënt al even doet wat hij/zij vaker zou willen doen. Momenten waarop het probleem zich minder voordoet of er zelfs even helemaal niet is. De oplossingsgerichte therapie is gericht op de toekomst. De focus ligt op doen en kijken. Door in bepaalde situaties anders te gaan handelen, gaat de cliënt ook vaak anders tegen het probleem aankijken.
Oplossingsgerichte therapie is kortdurende therapie.
E-health
Vanaf 2015 starten wij bij sommige behandelingen met E-health. Online behandeling wordt altijd ingezet in combinatie met regulier face-to-face contact. Dit wordt ook wel een blended care genoemd. We verwachten dat de juiste mix van face-to-face contact en e-health de behandeling klantvriendelijker, efficiënter en effectiever maakt. Op dit moment hebben wij een aantal E-health modules. Clienten kunnen ook gebruik maken van de App van Minddistrict om zo dagboeken bij te houden op hun smartphone of tablet.